За родители

Актуално

Школа по магически изкуства

09.01.2019г.


От втори учебен срок на учебната 2018/2019 година в Национален дворец на децата се разкрива и Школа по магически изкуства с ръководител Десислава Димитрова.

СЪОБЩЕНИЕ

19.10.2018г.


От 20-ти октомври до 10-ти ноември 2018, временно се преустановяват, в съботните дни, заниманията по лего-конструиране и моделиране при г-жа Дора Симеонова.

СЪОБЩЕНИЯ

10.10.2018г.


Днес, 10-ти октомври 2018, няма да има занимание по йога поради заболяване на преподавателя – г-жа Венета Евтимова. Следващото занимание ще бъде в петък – 12.X.18 г. от 17.15 часа в 422 зала.

От 10-ти до 13-ти октомври 2018, няма да се провеждат заниманията в школата по английски език за малчугани и в лего игротеката – лего-моделиране и лего-конструиране при г-жа Дора Симеонова.

ТЪЖНА ВЕСТ

05.10.2018г.


С огромно прискърбие съобщаваме, че ни напусна
ст.н.с. д-р Михаил Петров Букурещлиев - изтъкнат музикален фолклорист, композитор и диригент, изследовател на българския детски музикален фолклор.

През 1961 година създава и дълги години е главен художествен ръководител на Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Изворче" при Национален дворец на децата. Това е първият детски фолклорен ансамбъл в страната. Преди седем години, по повод 50-годишния юбилей на ансамбъла той разказа историята му в книга.
Стотици са възпитаниците на „татко Мишо” - така с обич и признателност се обръщаха към него децата, в които той разпали любовта към българския фолклор, към чудните ни песни и танци, които научи да различават стойностното в българската музика, да пазят и продължават народните традиции и обичаи.

Поклон пред делото му на будител и вдъхновител!

СБОГОМ, ТАТКО МИШО!
Ще се стараем да сме достойни твои последователи!

Опелото ще се състои на 07.10.18 /неделя/ от 13.30 часа в ритуалния дом на Централните софийски гробища!

От колегите от Националния дворец на децата

НАЦИОНАЛНИЯТ ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА ОТКРИВА НОВАТА 2018/2019 УЧЕБНА ГОДИНА

23.09.2018г.


На 30.09.2018 (неделя), от 10.30 до 14.00 часа Националният дворец на децата кани всички свои настоящи и бивши възпитаници, преподаватели и родители, приятели и партньори на откриването на новата учебна 2018/2019 година и Деня на отворените врати.
По традиция празникът започва с тържествена церемония и кратка концертна програма, изпълнена от представителните състави на Националния дворец на децата. След това детската институция гостоприемно отваря врати за посетителите, които ще имат възможност да се запознаят отблизо с нашите учебни кабинети и зали, да разгледат театралните и концертните ни пространства, да се срещнат и разговарят с преподавателите, да изберат най-подходящите направления и школи, отговарящи на интересите на техните деца.
Тази година сме подготвили за вас множество атрактивни изненади и нови интересни занимания, които ще допълнят многообразието на традиционните ни учебни форми.
Представяме на вашето внимание:
• От 11.30 часа, в 513-а учебна зала на Клуба по забавна граматика „Кривописаници–правописаници“ ще се проведе Блиц-конкурс за най-дълго изречение (без правописна грешка)! Ще се състезавате с младите литератори от студио „Светулки“ и участниците в школата по български език и литература.

• От 12.00 часа, във фоайето пред 208-а зала, Школата по мода и дизайн ще представи едно необичайно модно ревю!

• В зала 311-та ви каним на демонстрация на „плъстене”– суха и мокра техника, както и да разгледате нашия детски етнографски музей към Школа „Изкуство и народни обичаи“!

• В 519-та зала не пропускайте да видите и да се насладите на изящните творения на младите резбари от Школата по дърворезба.

• От 12.30 часа, в стая 517 можете да се включите в състезанието за непотъваща лодка, в което съдии ще бъдат световните ни шампиони от Клуба по корабомоделизъм.
• От 12.30 до 14.00 часа в зала 308-ма ще има прослушване на деца над 9 години, за роли в спектакъла "Тримата братя и златната ябълка" и за попълване на състава на Куклен театър "Зорница".
• Ако имате артистични заложби и искате да преживеете „звезден миг“... насочете се към нашето Театрално студио в зала 213-а!

• Омръзнало ви е да пеете под душа и искате най-после да излезете на сцена? Студиото за за поп и джаз пеене и Вокална формация „Славейчета“ ви дава тази възможност в 216-а зала, където ще се вихри караоке за кандидат-певци!

• „Сладки пуканки!“ – така ги нарече преди години композиторът Хайгашод Агасян и специално за тях написа химн. Ако искате да пеете в една от днешните най-обичани и популярни детски вокални групи, срещнете се с тях в приказната им 304-а зала!

• В зала 104-а пазим лентите, обръчите и топките, с които в нашия клуб са започнали първите си изяви няколко от грациите на българската художествена гимнастика! А момчетата, които искат да тренират гимнастика (един универсален спорт) са добре дошли в клуба ни „Ян Бибиян“!

• Дали Пепеляшка е взимала уроци по балет? Попитайте нашите малки „принцеси“ от Балетно студио „Макове“ в 201-а зала!

• Ако ви привлича магията на класическия балет, в театралната зала на Двореца на децата ви очаква среща с красивото „лебедово ято“ от Танцово ателие „Алегрета“!

• В нашия Клуб по спортни танци „Стил“ можете да се превърнете в елитни и известни танцьори. Ако това е вашата мечта... много е просто – срещнете се с тях в стая 204!

• Хип-хопът НИ е много по-добър от хип-хопа ВИ! Уверете се в това, като надникнете в 313-а зала, където ще репетира Школата по хип-хоп и стрийт танци!

• От нашето „Изворче“ блика … вечната красота на БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР! От детско-юношеския ансамбъл ще Ви „залеят“ с песни и танци – в 501-ва и в 507-ма зала!

• В 101-а зала опитайте, но няма да е лесно... да надиграете някое от децата от Танцовия ансамбъл „Бъдниче“! Тарантела, гопак или казачок, а защо не и трите танца - научете ги в Школата по характерни танци!

• В зала 104 често се чува “Hajime!” А какво означава този възглас ще научите от треньора на Школата по джудо и джу-джицу! В съседната 107-а зала са тренировките по айкидо, а демонстрации по таекуон-до ще се проведат в Зала-фоайе на третия етаж!

• Ако ви вълнува красотата на нашата природа, ако обичате животните, посетете мини-зоопарка на Клуба по биология, екология и защита на природата в 505-а зала!

• Има шест математически задачи на хилядолетието, които все още не са решени!.. А може някой от Вас да се справи! Но е нужна подготовка – започнете с яко решаване на задачи в школа ни по математика в 510-а зала!

• От тази учебна година в Националния дворец на децата предлагаме една нова форма: „ИКОНОМИКА ЗА ДЕЦА“ с два модула: „Финансова грамотност“ (за 9-11-годишни) и „Бизнес идеи и предприемачество“ (за 12-14-годишни). В зала 202-а, чрез увлекателни игрови ситуации, бъдещите „бизнесмени“ще направят първите си стъпки в това сериозно поприще.

В Националния дворец на децата са разработени и съществуват над 50 форми за занимания на децата в свободното им време и тук не е възможно да изброим всичко с подробности!

Има музикална школа за инструментите пиано, китара, акордеон. И Музикално ателие за малчугани! И клуб за диджеи!
Има три школи по английски език - за различни възрастови групи.
Има фотографски курсове. И школа по живопис.
Имаме изкуствена стена за катерене. И йога за деца.
Имаме лего-игротека.
Имаме уникален Клуб „Млад водач на куче“, без аналог в страната!

Нашите най-малки възпитаници са тригодишни деца от предучилищната ни школа „Любознайко“.
Имаме и Обучително-игрови център „Знам и мога“ с полудневни занимания за ученици от първи до шести клас.
През ваканционните дни предлагаме забавни занимания за 6-9-годишни деца.

Освен изброеното дотук многообразие от танци, не сме споменали известното и извън граница Студио за модерен балет „Цветни мечти“ и прочутият хор „Бодра смяна“, който вече 70 години ни прославя по света. С тях няма да можете да се срещнете в Деня на отворени врати защото са на турнета в чужбина. Но ще имате възможност да ги гледате на видеозапис в тържествения спектакъл „Шевицата“, представен в Националния дворец на културата по повод 65-тата годишнина на нашата институция. Озвучен с концертното изпълнение на Филхармония „Пионер“ и с участието на над 500 музикални и танцови изпълнители - възпитаници на Националния дворец на децата, този грандиозен спектакъл се превърна в забележителен празник на детското творчество и на нашата духовна култура.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Created by
Всички права запазени 2014 г.