За родители

Актуално

ЛЯТНА ВАКАНЦИОННА ПРОГРАМА В НАЦИОНАЛНИЯ ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА

07.06.2018г.


Лятната ваканционна програма в Националния дворец на децата ще стартира на 4-ти юни 2018 година и ще се провежда до 31-ви август. През всички делнични работни дни се провеждат целодневни занимания от 9.00 до 17.00 часа.
Децата се приемат от 8.30 до 9.00 часа и се взимат от 17.00 до 17.30 часа. Има възможност и за полудневен престой на децата - от 08.30 до 13.00 часа или от 13.00 до 17.30 часа.
Ваканционната програма е за деца на възраст от 6 до 10 години, разнообразна е, има игрови и развлекателен характер и е съобразена с възрастта на децата. В цената на пакетните педагогически услуги за целодневните занимания се включва - обучение, учебни и работни материали, две пакетирани закуски /сутрешна и следобедна/ и минерална вода. Има намаление за второ и всяко следващо дете от едно семейство.
При постъпване във ваканционната програма, родителят попълва заявление за записване - с данни на детето и телефон за връзка, декларира, че се задължава да води и прибира детето /децата/ си в рамките на посоченото работно време на програмата. Отговорност за живота и здравето на децата НДД и дежурният учител носят само в рамките на посоченото работно време.
При първо явяване на детето, родителите представят бележка от личния лекар, която удостоверява, че то не е в контакт със заразно болни и няма хронични заболявания, които изискват медицинско наблюдение.
Участниците да носят храна за обяд и вода, лятна шапка.

От 4 юни 2018 г. започват заниманията в Лятната школа по английски език, с преподавател Пенка Аврамова. Школата предлага ИНТЕНЗИВНО ИЗУЧАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ОТ ПРЕДУЧИЛИЩНА ВЪЗРАСТ ДО 12 КЛАС. Обучението в школата се провежда в различни групи по нива, по две занимания седмично в дните понеделник и сряда от 9.30 часа; понеделник, вторник, сряда и четвъртък от 16.30 часа, в кабинет 514.

През месец юли предлагаме летен интензивен курс по творческо писане на английски език за младежи между 15 и 18 години. Минимално ниво на владеене на английски език е В1. Четири учебни часа на седмица във вторник, сряда и петък от 15:00 до 16:00 ч. Целта на курса е да изгради познания и умения у децата на кратки творчески поетични и белетристични форми на писане на английски език, както и да провокира и развие тяхното въображение, мисъл, личностен израз и свободно общуване. Преподавател - Минка Параскевова.

И през лятото ще продължат заниманията в клуб „Млад водач на куче”. В учебната програма: произход на кучето; безопасност в работата с кучето; хранене, хигиена, домашни навици; отговорно поведение на собственика на кучето; общо послушание; аджилити /спортно състезание за кучета/; танци с куче; участие в състезания и изложби; Junior Handing. Тренировки – всяка сряда от 19.00 часа. Ръководител: Антоан Хлебаров

ЛЯТНА ОБУЧИТЕЛНА ПРОГРАМА за месец АВГУСТ
- за 5-6-годишни деца
„Цветни хартиени пластики”
с график вторник и четвъртък - 10.00-10.40 часа
- за 7-9-годишни деца
„Цветни отпечатъци с хартиени шаблони”
с график вторник и четвъртък – 11.00–12.30 часа
- за 10-12 годишни деца
„Цветни отпечатъци с графични техники” ,
с график вторник и четвъртък – 13.00-14.30 часа
Преподавател: Наташа Любомирова Балабанова
Стая - 515


Телефони за записване и допълнителна информация: 02/920 23 17 /вътр. 404 и 408/, 02/929 28 95, 02/929 21 23, 02/929 59 31 или на електронна ни поща: npc.bg@abv.bg

ОЧАКВАМЕ ВИ!

ПРОГРАМА НА ЛЕТНИЯ ИНТЕНЗИВЕН КУРС ПО ТВОРЧЕСКО ПИСАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

1. Първи уъркшоп: представяне в акростих. Моето лирично “аз”.
2. Втори уъркшоп: запознаване с кратката поетична форма “хайку”.
3. Трети уъркшоп: кратък описателен стих.
4. Четвърти уъркшоп: запознаване с кратката поетична форма “лимерик”.
5. Пети уъркшоп: кратък хумористичен стих.
6. Шести уъркшоп: запознаване с кратката разказна форма flash fiction.
7. Седми уъркшоп: езикови експерименти 1 - кратка творба без глаголи.
8. Осми уъркшоп: езикови експерименти 2 - кратка творба без съществителни имена.
9. Девети уъркшоп: езикови експерименти 3 - предизвикателството на Хемингуей. 10. Десети уъркшоп: кратък романтичен разказ въз основата на популярен герой. 11. Единадесети уъркшоп: кратък фантастичен разказ въз основата на популярен герой.
12. Дванадесети уъркшоп: препрочитане и редактиране на личното портфолио.

Заявление за записване в лятната ваканционна програма на НДД изтегли »

Отличия за представяне в десетото издание на Международен детски фестивал "Млади таланти - 2018"

26.04.2018г.


изтегли »

ОТЛИЧЕНИ УЧАСТНИЦИ В РАЗДЕЛИ "ЛИТЕРАТУРНО ТВОРЧЕСТВО", "ИЗОБРАЗИТЕЛНО, ПРИЛОЖНО И ФОТО ИЗКУСТВА" НА ФЕСТИВАЛ "МЛАДИ ТАЛАНТИ - 2018"

13.04.2018г.


УВАЖАЕМИ МЛАДИ ТАЛАНТИ,

каним ви на 17 АПРИЛ 2018 г. – вторник

от 10.30 до 11.00 ч. на официалното откриване на Международния детски фестивал „Млади таланти”.

От 11.00 до 11.30 ч. в Гербовата зала на Националния дворец на децата ще се проведе награждаване на отличените участници в раздели „Изобразително, приложно и фото изкуства", "Литературно творчество”.

Откриване на изложба с вашите творби „Млади таланти – 2018”.

От 11.30 часа в 211 зала, специално за вас, ще проведем практически час с член на журито - г-жа Румяна Йорданова - „Изработване а творческо портфолио“

ОЧАКВАМЕ ВИ!

ПРОТОКОЛИ изтегли »

Започва седмата Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“

02.04.2018г.


Тази година „Походът“ е с фокус върху ранното детско четене и ще съпътства първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, 18-22 април, Младежки театър. През целия пролетен април „Четем заедно, растем заедно!“

Имаме удоволствието да Ви информираме, че от 2 до 23 април 2018 г. ще се проведе седмото по ред издание на „Походът на книгите“ – кампанията, чийто фокус е насърчаване интереса на децата към четенето и книгите. Ура, станахме на седем!

Заповядайте на 2-ри април (понеделник) в 10:00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4а), за да ви представим целите, фокуса и инициативите на тазгодишното издание на кампанията, както заедно отбележим Международния ден на детската книга.

От 10:00 ч. започва пресконференция в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, на която представители на организаторите от Асоциация „Българска книга“, издателства, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Детски книги“, Столична библиотека ще представят инициативите си и програмата на „Походът на книгите“ – 2018 г.

Ще научите повече за програмата и участниците в първото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и юноши, организиран от Асоциация „Българска книга“ (от 18 до 22 април в Младежкия театър „Н. Бинев“) ; „Маратон на четенето“, който през м. април ще обхване библиотеките и читалищата в страната, инициатива на Библиотечната асоциация; Литературната награда за детска книжка, номинирана от деца – „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“; ще бъде представен наръчникът за учители и родители, насърчаващ ранното детско четене и видео, съпътстващо кампанията „Четем заедно, растем заедно“, домакините ще представят априлската програма на Столична библиотека и др.;
От 11:00 ч. е Официалното откриване на Националната кампания „Походът на книгите“ и програмата, посветена на Международния ден на детската книга, с приветствие от домакините Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека; Велизара Добрева, Председател на Управителния съвет на АБК и Галя Дянкова, член на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“; официални лица, както детските писатели Катя Антонова и Радостина Николова;
От 15:00 ч. празничната програма за малките читатели продължава с гостувания в Детския отдел на Ирина Първанова-Раши, Цветана Радушева, Свилена Рачева, Йоана Кирчева и Людмила Сланева, които също ще споделят откъс от любимите си детски книги и разкажат за любовта към четенето;
През целия ден, децата, които посетят Детско-юношеския отдел на Столична библиотека, костюмирани като любим образ от детска книга, ще получат специална награда от домакините по повод Международния ден на детската книга.

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерство на образованието и науката и Столична община, със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2-и април и продължава до 23-и април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За шестте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 12 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература.

През 2018 г. Националната кампания „Походът на книгите“ е с фокус ранното детско четене (от 0 до 7 години) и ще посвети инициативите си на тази тема. Кампанията започва с официалната празнична програма на 2 април - Международен ден на детската книга в Столична библиотека; включва още една инициатива с национално покритие „Маратон на четенето“ на Българска библиотечно-информационна асоциация в библиотеки и читалища в цялата страна; както националния конкурс „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“, в която българските деца избират своя любима детска книга; информационната кампания „Четем заедно, растем заедно!“ с полезни съвети за родителите и учителите; Дни на отворени врати в Дом-музей на Ангел Каралийчев (адрес: бул. „Васил Левски“ № 60, ет. 1 (3 – 5 април, 10 - 13 април 2018 г.; с тематична беседа и представяне, посветени на българския приказник и книгите му от 11:00 ч. в посочените дни, вкл.) при подкрепата на Националния дворец на децата, и още събития на издателства, книжарници, училища и детски градини в цялата страна.

В рамките на кампанията ще се проведе и първият, изцяло „детски“: Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, Младежки театър „Николай Бинев“, 18 - 22 април. Всички фестивални събития, от сряда до неделя, 10:00 – 19:00 са със свободен вход, като в рамките на пет дни Фестивалът ще срещне детската публика с европейски, български писатели, с поети, художници, илюстратори на литература и книги за деца и подрастващи. Програма на www.literaryfest.org ; заявки за организирани посещения: literaryfest@abk.bg до 13 април, петък.

Ранното детско четене: Световни изследвания доказват, че голяма част от природния интелект на човека се развива до осмата година. За да се разгърне този потенциал, детето от малко трябва да е подложено на различни сетивни стимули, а четенето играе важна роля в отключване на невероятните възможности на човешкия мозък.

Извадки от наръчник с полезни съвети за ранното детско четене към учители и родители, подготвени от Вал Стоева и Лора Филипова от фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“, с организационната подкрепа на АБК:
Децата, на които им е четено от ранна възраст, се справят по-успешно в училище, защото разполагат с по-голям речников запас и са усвоили несъзнателно граматичните правила на езика;
Четенето на глас на бебета и малки деца подпомага тяхното социално, емоционално и познавателно развитие. Те опознават света около тях по-бързо, намират отговори на своите въпроси по-лесно и стават по-толерантни;
Опитът на децата с книгите, преди да започнат училище, е от ключово значение за добрата подготовка за академичната среда. Ако детето тепърва трябва да опознае предмета „книга“, да осъзнае връзката между илюстрациите и текста и да учи непознати думи и понятия, задачата му се усложнява многократно;
Родителите, които четат на децата си, изграждат здрава връзка с тях.
---
„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2018 г.

Организатори: Асоциация „Българска книга“ и Българска библиотечно-информационна асоциация

Партньори: Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – гр. София, фондация „Детски книги“, Младежки театър „Н. Бинев“, Национален дворец на децата.

С медийната подкрепа на: azcheta.com, Българска национална телевизия, Литернет, Мама Нинджа, Първите 7, Портал „Култура“, Радио „София“ – БНР, София плейс, Станд.бг, jasmin.bg

за повече информация: Милена Димитрова- връзки с обществеността 0898 412 059; pr.literaryfest@abk.bg; www.abk.bg; www.literaryfest.org

НАРЪЧНИК ЗА РОДИТЕЛИ И УЧИТЕЛИ ЗА РАННО ДЕТСКО ЧЕТЕНЕ изтегли »

„АЗБУЧНА БРОИЛКА” - ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

23.02.2018г.


Национален дворец на децата /НДД/ кани малките първокласници и техните преподаватели на празници на буквите „АЗБУЧНА БРОИЛКА”, които ще се провеждат по заявка в периода от 12.03.2018 до 30.03.2018 г.
Очакват ви много забавни игри с буквите, интересни гатанки и състезания, песни, танци и награди.
Автор и водещ е кака Краси, с участието на деца от представителните формации на НДД.

За допълнителна информация и заявки: npc.bg@abv.bg
02 920 23 17 - централа; 02 929 13 61 - Детски информационен център Национален дворец на децата - София, бул. Ал. Стамболийски 191
Created by
Всички права запазени 2014 г.