За родители

ЙОГА ЗА ДЕЦА

 За 6-10-годишни!
 
Инструктор: Венета Евтимова
 
Защо е необходима и незаменима йога за деца?
 
   В днешния забързан и напрегнат живот децата ни ежедневно са подложени на стрес.    Стрес от ранното ставане, от изпитванията в училище, от постиженията, които се очаква да покрият, от слаби оценки, от прекалено натоварената учебна програма в училище и домашни работи. Децата непрекъснато се сравняват и състезават помежду си.    Обездвижването е другата основна причина, поради която е необходима йога за деца. Още от ранна детска възраст възрастните всячески се стремят да накарат детето да седи на мястото си „да бъде послушно“. В училище детето седи непрекъснато на чина си отново, за да бъде примерно. Вкъщи то седи пред компютъра, таблета или телевизора.    Децата стават лениви и неподвижни. Обездвижването е риск за здравето на децата. Процентът на затлъстяването на децата става все по-голям. Обездвижването е съпроводени и с лоши хранителни навици. Децата се хранят нездравословно с бърза закуска или всевъзможни „боклуци“.
     
    Нужна е промяна в начина на живот при подрастващите. Тази промяна може да бъде постигната чрез практикуването на йога.    Децата получават огромна полза от йога. Физически те увеличават гъвкавостта, силата, координацията и осъзнаване на тялото. Йога обединява ума, тялото и духа. Използвайки дихателни практики, обединени с физически пози и методи за релаксация, йога създава условия за здравословен и балансиран живот.
                            
   Пранаяма (дихателни упражнения) в йога подпомагат парасимпатиковата нервна система, позволявайки да се забави темпото, да се балансира тялото и ума. Умението за дълбоко дишане е ключ към овладяване на стресови ситуации.    Йога се използва като средство за мотивиране на децата да култивират способност за самоконтрол, да осигури по-дълбок сън и възстановителен период.    Йога е универсална, защото няма ограничение във възраст, тегло, пол. При физическата активност в йога няма рискове за здравето на децата. Всички асани се правят спрямо способностите на децата. Йога няма състезателен характер. Тя изгражда здраво, хармонично тяло.  Правилната стойка на гръбнака е много важен фактор за подрастващите. Йога дава увереност на детето в собствените му сили, увеличава активността и концентрацията. Тя е добра превенция или лечение на гръбначни изкривявания.
 
 Според изследвания децата практикуващи йога имат по-добри резултати в училищната дейност. Йога предпазва децата от депресии и неудовлетвореност от постигнатото, защото практикувайки йога от мозъка се отделят хормони на щастието – допамин и серотин.    Практикувайки йога тялото става по-чувствително и дава сигнали от каква храна организмът има нужда. Постепенно децата се научават да избират здравословна храна, която е полезна за тях.
 
   Йога възпитава децата на отговорно екологично въздействие. Тя ги приучва на любов към природата, защото те са част от нея.    Йога възпитава на толерантност към различните по цвят на кожата, религии, тегло, пол.
 
   Йога е начин на живот. Тя ни учи да управляваме живота си с мъдрост, търпение, осведоменост.    Ако успеем да научим децата ни на този начин на живот бихме имали в бъдеще едно здраво общество и чиста здравословна околна среда.
 
 


Ползи от йога практиката »


График на заниманията »
Created by
Всички права запазени 2014 г.