За родители

ШКОЛА ПО ИРЛАНДСКИ ТАНЦИ

 През годините ирландските танци се превърнаха в глобален феномен. Раждайки се от богатото културно наследство на Ирландия, тази уникална танцова форма става популярна чрез едноименните спектакли ,,Lord of the Dance“ и ,,Riverdance”. Последствията от тези представления са хилядите хора по цял свят, желаещи да научат този уникален танцов стил. Явление, което в последствие ражда социална експлозия свързана с интереса на стотици хора към културата на Ирландия, както в танцов така и в музикален аспект. Резултатът е школи по ирландски танци, освен десетките на територията на Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс, из цяла Европа включително Германия, Австрия, Чехия, Полша, както и тук у нас в България.
 
Обучителната програма, по която школата преподава е въведена и утвърдена от An Coimisiun Le Rinci Gaelacha-  Световна комисия по ирландски танци с цел качествена методология при преподаването на танцовия материал и успешно изграждане на двигателни умения по време на развитието на танцьора. В нея  се преподават солови традиционни танци в двата стила на ирландския танц, както и групови танци от социалния стил на ирландците ceili dance
 
Стилове :
1.   Light dance – Лек стил 2.   Hard dance – Тежък стил Първият стил е комбинация от традиционни и класически скокове и движения. Лек и грациозен, същевременно експлозивен, даващ основната база необходима на танцьора, за да танцува комфортно. Вторият стил е по-динамичен, танцува се със специални обувки наречени ,,Jig shoes” направени предимно от дървен материал. Чрез тях докато танцьора танцува издава ритмически фигури с краката като по този начин, освен че изпълва взора на публиката, изпълнителят създава и музика.
Нива :
1.   Beginners – начинаещо ниво 2.   Primary – основно ниво 3.   Intermediate – средно ниво 
4.    Open – напреднало ниво  
 
 
Модул I от обучителната програма ( 1 годишен )
Подходяща възрастова рамка за обучението:  между 5 – 19 годишна възраст
За този период децата ще знаят :
Основни техники от начинаещото ниво на танцуване в двата стила light dance и heavy dance
Седем базови солови  традиционни танца :
Light dance
Reel – ниво beginners
Light jig  - ниво beginners
Slip jig – ниво beginners
Single jig – ниво beginners  
Heavy dance
Treble jig
Hornpipe 
St Patrick’s day - традиционен танц наричан сет Материала винаги започва да от Soft dance! В зависимост от прогреса на танцьора постепенно се преминава към по-тежкия стил, поради необходимостта от натрупване на основа.

ПОЛЗИ ЗА ТАНЦЬОРА ОТ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОТО ПРАКТИКУВАНЕ НА ИРЛАНДСКИ ТАНЦИ
Качества :
1-  дисциплина и умение за постоянство
2-  гъвкава и здрава физика
3-  умение за концентрация
4-  координация, двигателна култура и музикалност
 
Възможности за сценична изява:
1.   Международни състезания по ирландски танци ( feises)
2.   Национални сценични изяви 
3.   Национални танцови състезания и фестивали
4.   Международни танцови продукции
5.   Международни фестивали  
 
Преподавател - Росен Идеалов-син



График на заниманията »
Created by
Всички права запазени 2014 г.