За родители

Актуално

БАНКОВА СМЕТКА НА НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА

29.05.2020г.


За заплащане на таксите за обучение в Националния дворец на децата, по банков път, е необходимо е да използвате бюджетно платежно нареждане.

БАНКОВА СМЕТКА В ЛЕВА/BGN/:
BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG66 UNCR 9660 3110 0353 17
“УНИКРЕДИТ БУЛБАНК”- кл. Батенберг
НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА

В основание за плащане посочете трите имена на детето, негов № на кода от членската карта, ЕГН, име на организационната педагогическа форма, която посещава с № на нейния код и за кой месец е плащането.

В прикачения файл ще видите пример за попълване на платежното нареждане и образец на попълнена членска карта, с код на детето над името му, и код на педагогическата форма, която посещава /в примера за дете от Танцов ансамбъл "Бъдниче"/. изтегли »

НАЦИОНАЛНИЯТ ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА ОБЯВЯВА ДИСТАНЦИОНЕН ФЕСТИВАЛ НА СЛОВЕСНО-ИЗПЪЛНИТЕЛСКОТО ИЗКУСТВО „ХУДОЖЕСТВЕНО СЛОВО - ОНЛАЙН”

29.05.2020г.


В дните на изолация, по време на извънредното положение, едно момиченце - Божидара ни провокира за този проект, с видеоклипове в групата на Националния дворец на децата във Фейсбук - прочит на разказа "По жицата" от Йордан Йовков, рецитиране на стихотворенията "Майка ми" на Иван Вазов, "Моята молитва" от Христо Ботев и "Две хубави очи" на П. К. Яворов.
Онлайн фестивалът стартира в навечерието на Деня на българската просвета и култура, на славянската писменост – 24-ти май, а финалът ще бъде на 9 юли, когато ще честваме 170 години от рождението на Патриарха на българската литература – Иван Вазов.
В периода 24 май – 9 юли 2020 г. родители могат да публикуват в страницата на фестивала във Facebook - видеоклипове с артистични изпълнения на своите деца, по текстове на български поети и писатели, с което реално декларират съгласието си за публичността им.
Участниците трябва да са под 18-годишна възраст. Могат да се представят в две категории – „Поезия“ и „Проза /откъс от проза/“.
Целта на проекта е да прозвучи красотата на българското слово, да се представят образци на националната ни литература и децата да покажат уменията си за изразително четене или рецитиране.
Желателно е клиповете да са с максимално добро качество на звука и на картината. Да са спазени основни правила на словесно-изпълнителското изкуство. Участниците да представят текстовете с добра дикция и точна артикулация, с емоционално-действена изразителност – смислови акценти, логически ударения, с паузи, които да внасят отчетливост и изразителност на звучащата реч, с верен ритъм и актьорско обаяние.
В началото на клипа да прозвучи заглавието на произведението и името на неговия автор, а в края на клипа участникът да се представи с две имена, на колко години е и от кое населено място е.
Онлайн фестивалът няма конкурсен характер, но 10-те най-ярки и впечатляващи участия, във всяка от категориите, ще осигурят на изпълнителите награди, предоставени от издателства „Летера“ и „Фют“ - партньори на Националния дворец на децата.
Линк към ДИСТАНЦИОННИЯ Фестивал "Художествено слово - онлайн"
https://www.facebook.com/%D0%A4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%A5%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD-109303904125095/

„История за коронавируса“ - автор Франческа Дал’Ара

26.05.2020г.


Безплатна книжка обяснява на децата за коронавируса.

Пандемията от COVID-19 промени живота на всички нас. Докато ние, възрастните, търсим начин да живеем според ограниченията, не трябва да забравяме, че децата също имат право да знаят за опасностите от коронавируса, но без да им създаваме страх и стрес. На най-малките понякога им е трудно да разберат защо не могат да ходят на училище, в детската градина или да се срещат с приятели и да карат колело в парка.

За да помогне в тази ситуация, Издателска група „Просвета“ публикува на своя сайт книжката „История за коронавируса“, която е безплатна и достъпна за всички.

Това е простичка история за сложна ситуация. Тя е предназначена за деца над 2-годишна възраст и цели да подкрепи родителите и учителите, които трябва спокойно и без заобикалки, с правилните думи и емоции да обяснят на най-малките какво е това „чудовище“, заради което не могат да излязат навън и да правят обичайните за тях неща.

Автор на „История за коронавируса“ е Франческа Дал’Ара – италианскa психоложка и терапевтка в болницата „Поликлинико ди Милано“. Идеята за създаването на книгата е на Мария Антонела Костантино, завеждащ звеното по детска и юношеска невропсихиатрия в същото медицинско заведение.

Илюстрациите са дело на Джада Негри, преподавателка в Европейския институт по дизайн в Милано, Италия.

Книгата е предоставена на „Просвета“ от италианското издателство „Ериксон".

Линк за сваляне на книжката https://www.prosveta.bg/istoriya-za-koronavirusa?fbclid=IwAR3oPwzISfbsdCsH2zhWz1ZC5YOr748nowc8LoOlyv-xA2R5ovYcf6Y2lno

УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКОВЕ

15.05.2020г.


Уведомяваме Ви, че сроковете за получаване на творбите за участие в Националния конкурс по народно приложно изкуство “Лазарка мома гиздава“, в Националния конкурс за литературно творчество и изобразително изкуство “Вълшебният свят на Ангел Каралийчев“, в Националното състезание “Природата-наш дом“ за задочните форми – литературна творба (есе, стихотворение, разказ), рисунка, пластика и в Международния детски фестивал „Млади таланти“ за задочните форми -„Изобразително, приложно и фото изкуства”, „Литературно творчество” от НКИИ 2019/2020 уч.год. се удължават до 28 май 2020 г.

„Моят герой си ти“ – как децата могат да се борят с COVID-19“.

30.04.2020г.


Книжката „Моят герой си ти – как децата могат да се борят с COVID-19“ е преведена и адаптирана от СЗО и УНИЦЕФ.
Не е препоръчително децата да четат книгата „Моят герой си ти – как децата могат да се борят с COVID-19“ самостоятелно, без подкрепата на родител, учител или друго лице, полагащо грижи за детето.
Скоро ще има и видеозапис на книгата. изтегли »
Created by
Всички права запазени 2014 г.