За родители

Актуално

Уникална литературна изложба посветена на видните писатели Емил и Милка Коралови ще бъде изложена в Националната библиотека

17.11.2016г.


На 23 ноември, (сряда) 2016 г. от 16.30 часа в Националната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий”(Централно и западно фоайе) се откриват представителните литературни изложби:
• “Емил Коралов, неконформистът”
• “Милка Петрова–Коралова, скиталката, дъщеря на света”
Организатори на изложбите са Националният дворец на децата с Дом-музей “Ангел Каралийчев”, Национална библиотека “Св.Св. Кирил и Методий”, Национален литературен музей, Фондация “Елена и Христо Генчеви”, Община Вършец, Художествена галерия – Добрич
Документалните изложби са първото събитие в рамките на националното честване, посветено на 110-годишнината от рождението на видните писатели Емил Коралов (1906-1986) и Милка Петрова-Коралова (1906 –1944).
Създатели на богато творчество за възрастни и деца в един от най-достойните периоди на българската литература, те са ценени от критиката и обичани от поколения българи
През 30-те и 40-те години на миналия век, Емил Коралов е познато и утвърдено писателско име. Първокласен белетрист и европейски интелектуалец, той твори активно повече от половин век и оставя респектиращо книжовно наследство, което наброява повече от 100 заглавия. Като критичен тълкувател на своята съвременност, Коралов е един от първите български писатели, дръзнали да извисят глас срещу тоталитаризма, в защита на гражданското общество, на човешката неприкосновеност. Поради неизменната му позиция на “неконформист”, писателят не получава подобаваща оценка на голямото си литературно дело, но отстоява докрай истинските културни и човешки ценности...
Даровитата писателка Милка Петрова-Коралова е не само верен житейски спътник на Емил Коралов, но и негов духовен съмишленик в общата им творческа територия. Завършила висшето си образование в „Екол Нормал“ – Франция, тя е една от най-ерудираните и културни жени на своето време. Преподавателка по френски език и литература, член на Дружествата на детските писатели и на жените писателки, автор, редактор и издател на любими книги за деца и юноши, Милка Петрова-Коралова си отива от живота едва на 37 години.
Нейният знаменит и новаторски роман-пътепис “Сама по света” и до днес остава без аналог в нашата литература. Оригинален по своя замисъл и сюжет, написан с голямо белетристично майсторство, той заема почетно място сред най-добрите образци на българската литературна класика за деца.
Литературните експозиции са изградени въз основа на богатите лични архиви на Милка и Емил Коралови, любезно предоставени от тяхното семейство. Голям масив от оригинални фотографии и лични вещи, ръкописи, документи и кореспонденция, книги с автографи и ценни периодични издания дават възможност на посетителя да навлезе в интимния житейски и творчески свят на тези забележителни творци.
Голяма част от тези материали са притежания на Дом-музей “Ангел Каралийчев” при НДД и ще бъдат показани за първи път на широката публика.
Автор на изложбите е Румяна Пашалийска, уредник на Дом-музей “Ангел Каралийчев” при НДД; графичното оформление е дело на Ивелина Велинова, художник в Националния литературен музей.

Изложбите ще продължат до 20 декември 2016 г..

ФИЛХАРМОНИЯ "ПИОНЕР" - ЛАУРЕАТ НА "КРИСТАЛНА ЛИРА` 2016"

02.11.2016г.


Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио за 20-ти пореден път организираха тържествена церемония по връчването на националните награди за музикално и танцово изкуство „КРИСТАЛНА ЛИРА 2016″.
Носител на престижното отличие тази година е Филхармония "Пионер" при НДД с диригент Любомир Денев-Младши.
"Трудно ще ми е да благодаря на всички, които имат участие в последния сезон на Филхармония "Пионер", защото са стотици. Над 500 музиканти, танцьори в "Шевицата" с Марек Дяков, и в концертите ни във Варна и Берлин със Светлив Русев и Емилия Барановска. Благодаря на Филхармония "Пионер", на Национален дворец на децата и на Фондация "Проф. Влади Симеонов". Тази вечер получихме награда "Кристална лира" 2016 в категория "Оркестрово изкуство" за изминалия сезон!" - сподели Диригентът на легендарната детска филхармония на страницата си във фейсбук.

Чест и слава вам, Будители народни...

01.11.2016г.


Чест и слава,
вечна слава вам,
будители народни,
вашата памет вдъхновява,
към дела за светли дни..
Това са хората, които всекидневно се стремят да ни покажат, че има с какво да се гордеем. Това са хората, борещи се не с финансовата, а с духовната криза, която е много по-тежка. Те – днешните будители някак незнайно как успяват чрез силата на невидимата нишка на поколенията и мостовете между историческите събития и превратности, да превърнат словото в мисъл, мисълта в проекция на знанието, а знанието – в енергия за двигател на историята.
Честит празник на народните будители..

"Посланието на есенния лист" - ДЕН НА ПЕШЕХОДНАТА БЕЗОПАСНОСТ В НДД

26.10.2016г.


Деня на пешеходната безопасност в НДД се провежда за пета поред година и вече е традиционен в календара на националните мероприятия за превенция на пътя, запазване живота и здравето на децата на улицата и пътната безопасност.
Целта на инициативата е да се фокусира вниманието на обществеността върху дисциплината на пътя и спазването на правилата за безопасно поведение, най-вече около училищата и детските заведения, да се посочи важността на примера на родителите за възпитаването на пътна култура у подрастващите. Ще дадем и официалния старт на кампанията „Посланиетo на есенния лист”, в която есенният лист, поднесен на шофьор от дете, ще символизира пожелание за безопасно движение през предстоящия труден и опасен зимен сезон, толерантност на водачите към трудно подвижните деца и възрастни пешеходци върху хлъзгавите настилки и други важни препоръки. Есенният лист също е посланик на пожелание за здраве и живот - което е най-необходимо на водачите и всички техни спътници. В този ден и час децата от цяла България в знак на съпричастност с нашата инициатива, също ще отправят своите послания към водачите в цялата страна.
Денят е 26.10.2016 г. /Димитровден/, началото: 11.00 ч.; Място: Парковото пространство пред НДД.

Специална награда за Румяна Андонова от Международен конкурс

25.10.2016г.


Румяна Андонова от Вокална формация "Розовите перли с ръководител Розалия Тасева, беше удостоена със Специална награда за комплексно представяне на ХХ Международен конкурс "Северно сияние", който се проведе в Русе от 14-16 октомври 2016 г.
Created by
Всички права запазени 2014 г.