За родители

Актуално

11 януари 2017 година - НЕУЧЕБЕН ДЕН за учениците от СОФИЯ-ГРАД

10.01.2017г.


Във връзка продължаващата влошена метеорологична обстановка Столична община обяви 11 януари 2017 година за неучебен ден.

9 и 10 януари 2017 - НЕУЧЕБНИ ДНИ

08.01.2017г.


Във връзка с прогнозата за метеорологични явления с код ОРАНЖЕВО и данните за ниски температури в класните стаи на училища в София‐град, след съгласуване с началника на РУО, кметът на Столична община обявява за неучебни дни 9 и 10 януари 2017 година.

МОН ОБЯВЯВА 5 И 6 ЯНУАРИ ЗА НЕУЧЕБНИ ДНИ ЗА ЦЯЛАТА СТРАНА

04.01.2017г.


5 и 6 януари (четвъртък и петък) се обявяват за неучебни дни за цялата страна със заповед на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. Причините са влошената епидемиологична обстановка, по-ефективната превенция срещу грипа и метеорологичните прогнози за сериозни снеговалежи и минусови температури в цялата държава.

Ако условия са благоприятни, заниманията ще продължат на 9 януари (понеделник). Пропуснатият учебен материал ще се наваксва.

ВАЖНО!!!!ПРОМЯНА НА ДАТИ...

12.12.2016г.


Информираме ви, че за две от събитията в коледния ни афиш има промяна...
1. Коледен концерт на ВФ "Славейчета" и Студио за поп и джаз пеене - 18.12.2016 г; Студио 5-НДК; начален час - 16.00 ч.
2. ДВГ "Сладки пуканки" - 22.12.2016 г; НДД; начален час - 18.30 ч.

Уникална литературна изложба посветена на видните писатели Емил и Милка Коралови ще бъде изложена в Националната библиотека

17.11.2016г.


На 23 ноември, (сряда) 2016 г. от 16.30 часа в Националната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий”(Централно и западно фоайе) се откриват представителните литературни изложби:
• “Емил Коралов, неконформистът”
• “Милка Петрова–Коралова, скиталката, дъщеря на света”
Организатори на изложбите са Националният дворец на децата с Дом-музей “Ангел Каралийчев”, Национална библиотека “Св.Св. Кирил и Методий”, Национален литературен музей, Фондация “Елена и Христо Генчеви”, Община Вършец, Художествена галерия – Добрич
Документалните изложби са първото събитие в рамките на националното честване, посветено на 110-годишнината от рождението на видните писатели Емил Коралов (1906-1986) и Милка Петрова-Коралова (1906 –1944).
Създатели на богато творчество за възрастни и деца в един от най-достойните периоди на българската литература, те са ценени от критиката и обичани от поколения българи
През 30-те и 40-те години на миналия век, Емил Коралов е познато и утвърдено писателско име. Първокласен белетрист и европейски интелектуалец, той твори активно повече от половин век и оставя респектиращо книжовно наследство, което наброява повече от 100 заглавия. Като критичен тълкувател на своята съвременност, Коралов е един от първите български писатели, дръзнали да извисят глас срещу тоталитаризма, в защита на гражданското общество, на човешката неприкосновеност. Поради неизменната му позиция на “неконформист”, писателят не получава подобаваща оценка на голямото си литературно дело, но отстоява докрай истинските културни и човешки ценности...
Даровитата писателка Милка Петрова-Коралова е не само верен житейски спътник на Емил Коралов, но и негов духовен съмишленик в общата им творческа територия. Завършила висшето си образование в „Екол Нормал“ – Франция, тя е една от най-ерудираните и културни жени на своето време. Преподавателка по френски език и литература, член на Дружествата на детските писатели и на жените писателки, автор, редактор и издател на любими книги за деца и юноши, Милка Петрова-Коралова си отива от живота едва на 37 години.
Нейният знаменит и новаторски роман-пътепис “Сама по света” и до днес остава без аналог в нашата литература. Оригинален по своя замисъл и сюжет, написан с голямо белетристично майсторство, той заема почетно място сред най-добрите образци на българската литературна класика за деца.
Литературните експозиции са изградени въз основа на богатите лични архиви на Милка и Емил Коралови, любезно предоставени от тяхното семейство. Голям масив от оригинални фотографии и лични вещи, ръкописи, документи и кореспонденция, книги с автографи и ценни периодични издания дават възможност на посетителя да навлезе в интимния житейски и творчески свят на тези забележителни творци.
Голяма част от тези материали са притежания на Дом-музей “Ангел Каралийчев” при НДД и ще бъдат показани за първи път на широката публика.
Автор на изложбите е Румяна Пашалийска, уредник на Дом-музей “Ангел Каралийчев” при НДД; графичното оформление е дело на Ивелина Велинова, художник в Националния литературен музей.

Изложбите ще продължат до 20 декември 2016 г..
Created by
Всички права запазени 2014 г.