За родители

НОВО! ШКОЛА ПО ГАЙДА

Какво представлява гайдата?
Гайдата е един от най-старите инструменти в света. Тя е запазила автентичния си вид до днес и носи звучене и мелодии от незапомнени времена. Едновременно игрива и чувствена, тя е била и остава част на нашата култура и традиции. Същността на инструмента е, че придава ярък и автентичен звук във фолклорната музика, а през последните години гайдата става популярна и в модерната етно джаз музика.
Методология:
Всички ученици се запознават с гайдуницата – дървена тръба, основната част от гайдата, подобна на кавал (обаче като размер е по-малка). Първите няколко урока са само с гайдуница, след това постепенно се преминава към цялостно сглобен инструмент. Ще научите частите, от които се състои, как се възпроизвежда звук, за кои фолклорни области е характерен и ще научите първите си мелодии. Добрата възраст за изучаване на този инструмент е от 9 годишна възраст.
Преподавател:
Дима Труфкин - бесарабски българин от Украйна. От малък мечтае да учи в България именно музика. Завършва ЮЗУ "Неофит Рилски" гр. Благоевград със специалност Изпълнителско изкуство -  тромпет , АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" гр. Пловдив със специалност Изпълнителско изкуство -  гайда . През годините свири в различни музикални състави в гр. Благоевград и гр. София. Освен с фолклорна музика се занимава с балканска, естрадна и класическа музика.График на заниманията »
Created by
Всички права запазени 2014 г.