За родители

Предстоящи събития

Клуб "ТЕАТЪРЪТ И КНИГАТА" - за деца и младежи от 8 до 18 години

24.10.2020г.


Внимание! Обявяваме среща с кандидатите за членство в клуба на 24.10.2020 г., от 13 ч., в Зала – фоайе на Националния дворец на децата!
Театърът е игра, която се случва между актьора и зрителя, а четенето обикновено е самотно занимание. Ако обаче поискаме да прочетем на приятел парче от книгата, която ни вълнува, това вече е игра. Но все още не е театър. Може ли всяка книга да се превърне в представление? Литературата и театърът са различни изкуства. Как светът от книгата ще стане и свят на спектакъла?
Ръководител на Клуб ТЕАТЪРЪТ И КНИГАТА ще бъде Валерия Вълчева – театрален режисьор, сценарист и сценограф в държавния и в независимия театър, създател на 30 спектакъла по литературни произведения – от фолклорни балади и приказки до пиеси, разкази, романи, стихове от български и европейски класици: П.Ю.Тодоров, Й. Радичков, Ем. Станев, Шекспир, Чехов, Рембо, Конрад, Кафка, Незвал и други.
В повечето от тях, освен професионални актьори, участват деца и юноши с артистични способности. Специално за деца и с участието на деца са „Аничка Палечка и Хуберт Сламения“ по Витезслав Незвал, „Адски щуро“ 1 и 2 по Сампе и Госини (авторът на комиксите за Астерикс), „От вар момиче“ по автентични български приказки. Действащ спектакъл е Театралната трилогия „Ние, врабчетата“ по сборника с разкази на Й. Радичков.
Внимание! Обявяваме среща с кандидатите за членство в Клуб ТЕАТЪРЪТ И КНИГАТА, които могат да са деца и младежи от 8 до 18 години!
За да участвате в срещата, трябва да донесете любимата си книга и да прочетете кратък откъс от нея на 24.10.2020 г.(събота), от 13 ч., в Зала-фоайе на Националния дворец на децата.
В зависимост от избраните членове ще бъдат оформени една или две групи от деца и младежи. Те ще участват в репетиции с цел създаването на представления, които ще бъдат изиграни пред публика.

Ден на пешеходната безопасност - "Посланията на есенния лист" - 27.10.2020 г., 10:30 часа

27.10.2020г.


По традиция вече девета година с настъпването на есенно-зимния сезон Националният дворец на децата обявява Национална кампания „Посланията на есенния лист”. Целта на кампанията е да се фокусира вниманието на децата, учениците, водачите на моторни превозни средства (МПС) и на всички участници в движението върху необходимостта от засилване на вниманието и бдителността в есенно-зимните условия. Инициативата се реализира с подкрепата и съдействието на Главна дирекция „Национална полиция” – Сектор „Пътна полиция”, Регионално управление на образованието – София-град, Столична община, Съюз на българските автомобилисти, Български червен кръст, Национално движение „Младежта за безопасност на движението“ и други партньори.
На 27 октомври 2020 г. от 10.30 часа в Националния дворец на децата ще бъде даден поредния старт на националната кампания „Посланията на есенния лист” с детски празник, включващ музикален поздрав от Формация за поп и рок пеене „Междучасие“ към НДД с вокален педагог г-жа Силвия Статкова, образователни игри и викторини по безопасност на движението, по време на които възпитаниците на НДД ще връчат своите послания за спазване на правилата за движение по пътищата, прикрепени към есенен лист, на водачите на МПС.
Децата от школите и клубовете на НДД биха искали към тази инициатива да се присъединят всички български деца и онези възрастни, които са съпричастни с идеята.

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕЦА „АЗ И МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ - ЖИВОТНИТЕ“

01.06.2020г.


НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕЦА

„АЗ И МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ - ЖИВОТНИТЕ“

Съвместна инициатива на Национален дворец на децата
и Фондация „Четири лапи“

Пилотното издание на Националния конкурс „Аз и моите приятели - животните“ представлява продължение на традиционните инициативи, които Националния дворец на децата /НДД/ организира на 1 юни – Международния ден на детето, посветени на хуманното отношение на децата към животните. През 2020 година конкурсът ще се проведе в електронна форма, в периода юни – август 2020 година.
Целта на конкурса, съвпада с целите на „Четири лапи“ – децата да разбират поведението и света на животните, да ги защитават и отстояват правата им. Възпитаването на отговорност и хуманност към представителите на животинския свят в детска възраст създава бъдещи социално-отговорни граждани.

Конкурсът ще се проведе в 3 раздела:
1. Раздел „Рисунки и апликации“ – с материали и техники по избор;
2. Раздел „Любителска фотография“ - снимки във формат *.jpg;
3. Раздел „Литературно творчество“ - кратки разкази и съчинения, в обем до три страници, в които детето описва случка, събитие в живота си или впечатление, свързани с животно (домашен любимец, бездомно куче или коте, диво животно, животно от двора на село).

В конкурса могат да участват деца и ученици от 5 до 16-годишна възраст, разпределени в три възрастови групи:
Първа група – до 4 клас /участват само в раздел „Рисунки и апликации“/
Втора група – 5 - 7 клас
Трета група – 8 - 10 клас
*Учениците посочват годините си и класа, в който са били през учебната 2019/2020 година. За децата, които не са постъпили още в училище, се посочват годините на които са.

Участниците могат да изпратят до три творби във всеки раздел.
Художествените творби трябва да бъдат заснети с добро качество.
Творбите не трябва да са представяни в други конкурси.
Конкурсните материали да бъдат придружени от следната информация за участниците: заглавия на творбите и трите имена на автора; възраст с посочена рождена дата; адрес, с пощенски код на населеното място; e-mail; телефон за връзка с родител/учител.
В мейла при изпращане на конкурсните материали трябва да има декларация от родител/настойник, че потвърждава авторството на творбата и е съгласен да бъде представена публично - с две имена и посочена възраст на участника.
Краен срок за изпращане на творбите - 31 август 2020 г., на електронен адрес: ndd_priateli@abv.bg
Компетентно жури ще присъди награди за всеки раздел и възрастова група. Протоколите от журирането ще бъдат оповестени в сайта на Национален дворец на децата - http://www.npc-bg.org, в „КОНКУРСИ – РЕЗУЛТАТИ“, на 4-ти октомври 2020 година. Класираните участници ще бъдат уведомени по електронната поща.
Информираме Ви, че личните данни на участниците в Националния конкурс „Аз и моите приятели животните” ще бъдат обработени и използвани единствено за целите, задачите и осъществяването на настоящия конкурс, съгласно изискванията на Закона за защита на личните данни, във връзка с употребата и прилагането на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и в съответствие с Вътрешните правила на Национален дворец на децата. Всички права на участниците относно обработката на личните им данни могат да се осъществяват писмено на адреса на Национален дворец на децата – София 1309, бул. Александър Стамболийски 191 или на електронен адрес: npc.bg@abv.bg
Уведомяваме Ви, че снимки или видеозаписи, включващи участници и представените им творби в събитията на Националния дворец на децата, могат да бъдат публикувани с нетърговска цел в електронните и печатните медии.
Националният дворец на децата не дължи авторски възнаграждения на участниците в конкурса.

Благодарим за партньорството на Фондация „4 лапи”, САМ БС ЕООД, сп. „Черно и бяло”, Фондация „Изкуството и детето”!

РЕЗУЛТАТИ
изтегли »

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

25.09.2020г.


Каним ви на 27-ми септември /неделя/, от 10.30 до 14.30 часа, на тържествено откриване на новата учебна година и ДЕН НА ОТВОРЕНИ ВРАТИ на Националния дворец на децата!
Начало на учебните занимания – 1 октомври 2020!

Предучилищна школа „ЛЮБОЗНАЙКО”

21.07.2020г.


Националният дворец на децата предлага полудневни занимания за деца от 3 до 6 години: български и английски език; математика, околен свят, музика, танци, рисуване, конструиране, спорт и игри.

На 10 септември 2020 година, от 18.30 часа, в Зала-фоайе на Националния дворец на децата ще се проведе родителска среща за школа "Любознайко".
Начало на учебните занимания - 1-ви октомври!

Продължава записването в школата на деца на три и четиригодишна възраст.
Created by
Всички права запазени 2014 г.