За родители

Предстоящи събития

Национален конкурс по народно приложно изкуство “От Коледа до Васильовден”

16.11.2020г.


Конкурсът се провежда всяка година и има за цел да съхрани и популяризира българските народни обичаи, да стимулира интереса на участниците към богатото наследство на народното приложно изкуство.
---------------------------------------------
Крайният срок за получаване на творбите е 30.11.2020 г.; Награждаване на отличените участници - 10.12.2020г. изтегли »

Международен детски фестивал „Млади таланти” 2021

01.10.2020г.


МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ
„МЛАДИ ТАЛАНТИ“
13 - 17 април 2021 год., София

Международният детски фестивал на изкуствата „Млади таланти” се провежда всяка година. В него могат да участват деца и младежи до 19 години от музикални, театрални, танцови формации, школи по изобразително и приложно изкуство, фото клубове, литературни студиа, групи и състави от всички видове образователни институции, читалища и други.

ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ:
• I възрастова група - до IV клас;
• II възрастова група - от V до VII клас;
• III възрастова група - от VIII до XII клас;
• Смесени групи.

РАЗДЕЛИ:
І. ТАНЦОВО ИЗКУСТВО
ІІ. ТЕАТРАЛНО ИЗКУСТВО
ІІІ. МУЗИКАЛНО ИЗКУСТВО
ІV. ИЗОБРАЗИТЕЛНО, ПРИЛОЖНО И ФОТО ИЗКУСТВА
V. ЛИТЕРАТУРНО ТВОРЧЕСТВО
-------------------------------------------
ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ФЕСТИВАЛА „МЛАДИ ТАЛАНТИ“ СЕ ИЗПРАЩАТ В СРОК ДО 12 МАРТ 2021 Г. на адрес:
1309 София, бул. „Александър Стамболийски“ 191, Национален дворец на децата.

изтегли »

Национален конкурс по гражданско образование “Хората – еднакви и различни”

16.11.2020г.


ЦЕЛИ:
•Да активизира интереса на учениците към правната проблематика и да ги стимулира към усвояването на знания, умения и компетенции, необходими за ролята им на граждани в съвременното общество;
•Да стимулира формирането на нагласи за толерантност и сътрудничество с другите на основата на взаимното зачитане на правата и свободите и създаването на правилно отношение и климат на интеркултурализъм;
•Да съдейства за развитието на подрастващите в дух на уважение към човешкото достойнство и ценност, равноправието и свободата.
--------------------------------------------
Конкурсните материали (в три екземпляра) на хартиен носител се изпращат в срок до 30.11.2020 г.; Награждаване на отличените участници - 10.12.2020 г.
--------------------------------------------
Регламент: изтегли »

Клуб "ТЕАТЪРЪТ И КНИГАТА" - за деца и младежи от 8 до 18 години

07.11.2020г.


Внимание! Обявяваме среща с кандидатите за членство в клуба на 24.10.2020 г., от 13 ч., в Зала – фоайе на Националния дворец на децата!
Театърът е игра, която се случва между актьора и зрителя, а четенето обикновено е самотно занимание. Ако обаче поискаме да прочетем на приятел парче от книгата, която ни вълнува, това вече е игра. Но все още не е театър. Може ли всяка книга да се превърне в представление? Литературата и театърът са различни изкуства. Как светът от книгата ще стане и свят на спектакъла?
Ръководител на Клуб ТЕАТЪРЪТ И КНИГАТА ще бъде Валерия Вълчева – театрален режисьор, сценарист и сценограф в държавния и в независимия театър, създател на 30 спектакъла по литературни произведения – от фолклорни балади и приказки до пиеси, разкази, романи, стихове от български и европейски класици: П.Ю.Тодоров, Й. Радичков, Ем. Станев, Шекспир, Чехов, Рембо, Конрад, Кафка, Незвал и други.
В повечето от тях, освен професионални актьори, участват деца и юноши с артистични способности. Специално за деца и с участието на деца са „Аничка Палечка и Хуберт Сламения“ по Витезслав Незвал, „Адски щуро“ 1 и 2 по Сампе и Госини (авторът на комиксите за Астерикс), „От вар момиче“ по автентични български приказки. Действащ спектакъл е Театралната трилогия „Ние, врабчетата“ по сборника с разкази на Й. Радичков.
Внимание! Обявяваме среща с кандидатите за членство в Клуб ТЕАТЪРЪТ И КНИГАТА, които могат да са деца и младежи от 8 до 18 години!
За да участвате в срещата, трябва да донесете любимата си книга и да прочетете кратък откъс от нея на 24.10.2020 г.(събота), от 13 ч., в Зала-фоайе на Националния дворец на децата.
В зависимост от избраните членове ще бъдат оформени една или две групи от деца и младежи. Те ще участват в репетиции с цел създаването на представления, които ще бъдат изиграни пред публика.

Ден на пешеходната безопасност - "Посланията на есенния лист" - 27.10.2020 г., 10:30 часа

27.10.2020г.


По традиция вече девета година с настъпването на есенно-зимния сезон Националният дворец на децата обявява Национална кампания „Посланията на есенния лист”. Целта на кампанията е да се фокусира вниманието на децата, учениците, водачите на моторни превозни средства (МПС) и на всички участници в движението върху необходимостта от засилване на вниманието и бдителността в есенно-зимните условия. Инициативата се реализира с подкрепата и съдействието на Главна дирекция „Национална полиция” – Сектор „Пътна полиция”, Регионално управление на образованието – София-град, Столична община, Съюз на българските автомобилисти, Български червен кръст, Национално движение „Младежта за безопасност на движението“ и други партньори.
На 27 октомври 2020 г. от 10.30 часа в Националния дворец на децата ще бъде даден поредния старт на националната кампания „Посланията на есенния лист” с детски празник, включващ музикален поздрав от Формация за поп и рок пеене „Междучасие“ към НДД с вокален педагог г-жа Силвия Статкова, образователни игри и викторини по безопасност на движението, по време на които възпитаниците на НДД ще връчат своите послания за спазване на правилата за движение по пътищата, прикрепени към есенен лист, на водачите на МПС.
Децата от школите и клубовете на НДД биха искали към тази инициатива да се присъединят всички български деца и онези възрастни, които са съпричастни с идеята.
Created by
Всички права запазени 2014 г.